Leningrád 1986

Mai nevén Szentpétervár

Ermitage 1989

Az Ermitázs épülete

Az Ermitázs Oroszország legnagyobb és leghíresebb múzeuma, Szentpéterváron a Néva partján található. Nevét a Nagy Katalin cárnő által építtetett ún. Remete-lakról kapta, ami franciául Hermitage. Napjainkban 2-3 millió turista keresi fel évente. 

Amikor én jártam ott, Szovjetuniónak hívták  az országot és Leningrádnak a várost. Az erről szóló bejegyzésemben említett jutalomtábor kötelező programja volt a képtár felkeresése, egy mérhetetlenül merev és unalmas idegenvezető elvtársnővel. Órákon át hallgattuk a képekhez gyártott ideológiákat és azonnal felállítottak, ha le mertem ülni valahol. Illetlenségnek számított leülni, amikor ilyen lélekemelő dolgokról volt szó.

A Néva folyó partján

A Néva folyó partján

Szentpétervár Oroszország balti-tengeri kikötővárosa a Finn-öböl partján, a Néva folyó torkolatában. A Néva deltatorkolattal ömlik a Finn-öbölbe. A Néva deltájának 42 szigetén helyezkedik el Szentpétervár belvárosa. Ez mit sem változott ottlétem óta. 🙂

Leningrád 1986

A Nyári Palota kertjében

Az Ermitázs épülete az orosz forradalomig a mindenkori uralkodó  Téli Palotája volt, 1922-ben lett múzeum.

A képen látható palota pedig az uralkodó nyári rezidenciájaként szolgált, jelenleg múzeumnak és rendezvényeknek ad otthont, felújítása még napjainkban is tart. 

Leningrád, Balti-tenger

A Balti-tenger partján, a Finn-öbölben

Nagyon reménykedtünk, hogy a temérdek kulturális és nevelő program mellett a tengerpartot is megmutatják nekünk. Végül egy rövidke időre lemehettünk a tengerpartra, ahol nagy örömmel fotózkodtunk az akkori technika Smena Symbol nevű csodájával. Sőt, Pepsi Colát is szereztünk valahonnan, amelynek történetét az alábbi gombra klikkelve olvashatod.

Az oldal készül. Nézz vissza később! Vagy irány a blog!