KUBA 1989

Havanna látképe 1989 áprilisában, Mihail Gorbacsov, szovjet államfő látogatása idején.

KUBA 1989

Kuba, Varadero

Naplemente a Varadero strandon  1989 áprilisában, korabeli technikával készített képen.

Paradicsomi környezet – kommunista diktatúra. Kuba 1989

Felfoghatatlan természeti szépségű strandok, liszt finomságú homokkal. Lepusztult házak, szegénység, kolduló helyiek, jegyrendszer. Kuba 1989

Az ellentétek országa

látnivalók

Térkép, fotók és információ nélkül ma már elképzelhetetlen egy ország felfedezése. 1989-ben még ez volt a helyzet Kubában. A helyieket kérdezgetve próbáltuk kideríteni, mit érdemes megnézni, és merre találjuk azt.

A havannai emberekre és az én kezdő spanyoltudásomra hagyatkozva felderítettünk pár nevezetes helyet.

Ilyen például a Castro de los Tres Reyes del Moro (az óceánparti erőd), és Hemingway háza (a két középső kép).

Ez utóbbi hollétét egy taxisofőrből húztuk ki, aki vonakodva bár, de jó pénzért elvitt minket a házhoz. Akkoriban egyetlen turista sem volt ott rajtunk kívül, a szobák nagy részébe csak belesni lehetett és a távozásunk után szépen be is zárták az épületet. Igazából máig rejtély, hogyan működött a Hemingway-ház látogatása 1989-ben.

Havanna 1989
Hemingway háza 1989
Kuba 1989

amit mindenki tudott kubáról

Kapni ugyan egyiket sem lehetett, üzleteket egyáltalán nem is találtunk, mégis mindenki tudta, hogy itt kellene keresni a világ legjobb rumját és szivarjait. Az alábbi prospektusok hirdették ezeket az ínyencségeket, de beszerezni csak a nyugati turisták tudták, a számukra létrehozott, keményvalutás üzletekben.

És persze a kommunizmus, ami ezt a rengeteg ellnetmondást szülte ebben a földi paradicsomban, és ami nekem személy szerint lehetővé tette, hogy eljussak ide. Az utolsó pillanatban, mielőtt az egész kommunista tábor összedőlt volna.

ami örök 1.

A kubai rum

havannai szivar 1989

ami örök 2.

A kubai szivar

Kuba 1989

és ami múlik

szerencsére…

Az oldal még készül. Nézz vissza később is! Vagy irány a blog!